Logo Panevropské univerzity
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.

Blog

Jak vybrat vysokou školu a jaký obor studovat?

Výběr vysoké školy, či dokonce konkrétního oboru je pro drtivou většinu mladých lidí opravdu tvrdým oříškem. Zatímco někdo už doslova od dětství ví, že chce být veterinářem nebo kosmonautem, pro větší část teenagerů je takové rozhodování opravdu náročné. Jaký obor by mě bavil? Jsem dostatečně moudrý, abych ho zvládl? A kolik budu jako absolvent tohoto oboru vydělávat? Máme pro vás několik doporučení, která byste měli při výběru oboru zvážit.

Jak vybrat vysokou školu?

S výběrem vysoké školy vám mohou pomoci vaši rodiče, širší rodina a známí, ale také vyučující na střední škole. Každý má ve svém okruhu lidi, kteří vysokou školu absolvovali a mají zkušenost se studiem na různých fakultách po celé republice. Můžete se informovat o podmínkách na jednotlivých školách, ale také o tom, jak je to opravdu s uplatněním po ukončení studia.

Máte zájem o studium, ale potřebujete více informací pro správné rozhodnutí?

Kam na vysokou?

Jedním z prvních atributů, které jsou při výběru vysoké školy rozhodující, je poloha školy. Pokud je vaše vysněná vysoká škola na druhém konci republiky, nebo dokonce v zahraničí, nemělo by vám nic bránit jít za svým snem a na danou školu se přihlásit. Nicméně pokud se rozhodujete mezi více školami nebo fakultami s podobným zaměřením a jedna z nich se nachází blíže k vašemu domovu, věnujte jí více pozornosti. Odloučení od rodiny, několikahodinové dojíždění nebo placení drahého pronájmu, který byste museli financovat z brigády, vám vysokoškolské studium neusnadní. Máte-li školu blíže k domovu, z hlediska celé logistiky je to mnohem praktičtější.

Jaký obor studovat?

Na následující otázku se podíváme z pohledu budoucího uplatnění. Studium cestovního ruchu, marketing, ale také práva v podnikání nebo bezpilotních systémů (dronů) vám může v budoucnosti přinést stabilní zaměstnání, protože jde o neustále se rozvíjející odvětví s každoročně větší poptávkou po odbornících v dané oblasti. Konzervativní názory zase pracují s myšlenkou, že lidé budou vždy potřebovat jídlo, lékaře a pocit bezpečnosti, takže například medicína nebo bezpečnostní studia jsou volbou, kterou neuděláte krok vedle.

Panevropská univerzita se během celého studia zaměřuje zejména na získávání praktických znalostí, díky kterým naši absolventi po ukončení studia nemají jen plnou hlavu teorie, ale jsou reálně připraveni na skutečný výkon povolání nebo rozběhnutí vlastního podnikání.

Vysoká škola dle prospěchu a zájmů

Když už máte alespoň představu o tom, s čím byste měli v budoucnu úspěch, musíte zvážit další dva faktory. A to, jestli vás daný obor bude bavit, případně zda máte dostatečné schopnosti k jeho úspěšnému dostudování. Sebereflexe je při výběru VŠ důležitý faktor. Ne každý je jaderný inženýr s nadáním na matematiku. Vyberte si vysokou školu, která vás bude bavit a kterou máte šanci reálně dostudovat místo toho, abyste ztratili pár let létáním v oblacích při studiu náročného oboru, jenž nakonec nezvládnete.

Hodnocení VŠ

V neposlední řadě je třeba se dívat i na hodnocení vámi vybrané VŠ. Můžete čerpat informace z nezávislého hodnocení různých domácích i zahraničních vzdělávacích portálů, ale také z recenzí studentů, kteří mají se stejnou vysokou školou zkušenosti. Doporučujeme se podívat i na procento absolventů, kterým se podařilo zaměstnat ve vystudovaném oboru.

jsme
Profesní univerzita

TEorie
znalosti
praxe

Panevropská univerzita

Studijní programy

Přes 20 studijních programů poskytuje nabídku, ze které si skoro každý vybere.

O panevropské univerzitě

Odkud jsme, kam směřujeme, čím se řídíme a na jak pevných základech stojíme?

fakulty

Většinou univerzity tvoří fakulty. U nás fakulty stvořily Panevropskou univerzitu. Proč? Jak?

Jsme panevropská

Stvořit vysokou školu býval pouhý sen. Za jednadvacet let jsme ale dospěli – stali se Panevropskou univerzitou!

Search
Close this search box.

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student

Já jsem

Budoucí student

Nově přijatý student

Aktuální student